Amerikan Silahlı Kuvvetleri, Tayvan konulu harp oyunları düzenledi.
Harp oyunu 22 Nisan'da, ABD senatörleri ve milletvekilleri nezdinde gerçekleştirildi. Senaryoya göre Çin, 72 saat içinde Tayvan'a ilk saldırıyı gerçekleştirdi. Harp oyununda generaller askeri hamleler yaparken, senatörler de olası diplomatik ve ekonomik hamleler yaparak tam bir savaş halini test etti.
ABD, Çin'in yoğun bir füze saldırısı ile ABD'nin Guam Adası, Tayvan Adası ve Japonya'daki askeri üsleri vuracağını düşünerek senaryoyu bu şekilde başlattı.
Binlerce ABD askerinin öldüğü ve yaralandığı bu senaryodan sonra Amerikan generalleri "Biz de karşılık veriyoruz ve onların kayıpları bizden çok daha fazla oluyor" diyerek, senatörlere "güvence" verdi.
ABD, “Müttefikleri tarafından artık pek sevilmeyen ve Çin’e karşı Tayvan’da tek başına mücadele eden Amerika” senaryosu üzerinde durdu. Ayrıca kural gereği ABD ve Çin arasındaki diplomasi de tamamen askıya alındı.
Savaş senaryosunda, ABD’nin füze stoklarını tamamen eritti. Tayvan ablukaya alındı ve dünyada çip tedarik sıkıntıları yaşandı. ABD ve Çin ekonomik hamlelerle karşılıklı olarak ekonomik zarara uğradı. On binlerce asker öldü. Uydular düştü, sivil can kayıpları yaşandı.
ABD’li siyasetçiler, harp oyunu sonucunda “Çin, Tayvan’ı ele geçirmeye hiçbir şekilde cesaret edememeli. Bu iş savaş başlamadan çözülmeli, değilse çok ağır kayıplar yaşayacağız” dedi.
FOTOĞRAFLI MESAJ
Harp oyunlarının düzenlendiği masanın arkasında yer alan duvara asılan fotoğraf ile Çin’e mesaj gönderildi.
1899'da Çin'de Boksör Ayaklanması başladı. Dövüş sporcularının öncülük ettiği ayaklanma, Çin ekonomisini sömüren Batılı sömürgecileri kovmayı amaçladı. İngiltere, Rusya, Japonya, Fransa, Almanya, İtalya, ABD ve Avusturya-Macaristan'dan oluşan, yani dünyanın o dönemki 8 büyük gücünün bir araya geldiği sekizli koalisyon, Çin'i işgal etti. Tırpanlarla ve oraklarla direnen Çinli isyancılar, makineli tüfekler, toplar ve modern ordular tarafından mağlup edildi.
ABD’de Tayvan harp oyunlarının yapıldığı odanın duvarında, Çin’in başkenti Pekin’i işgal eden Amerikan Deniz Piyadeleri’nin 1900’de Pekin’in merkezindeki İmparatorluk yapısı Yasak Şehir’de düzenlediği geçit töreninin bir fotoğrafı yer aldı.
ABD, bu fotoğraf ile Çin’e adeta “Gerekirse asker çıkarırız” mesajı verdi.