Polonya'da Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'in Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda Polonya, Macaristan ve Slovakya'yı eleştirmesinin ardından iki komşu ülke arasındaki gerginlik tırmanışını sürdürüyor. 

Avrupa Birliği'nin (AB) 15 Eylül'de Ukrayna'dan tahıl ithalatı yasağını kaldırmasına rağmen Polonya'nın bu yasağı uzatması ve daha sonrasında da Ukrayna'ya silah desteğini durduracağını açıklamasının ardından şimdi de Başbakan Mateusz Morawiecki Zelenskiy'in Lehlere "hakaret etmemesi" gerektiğini açıkladı. 

Zelenskiy, New York'taki BM Genel Kurulu'nda Kiev'in tahıl ihracatı için kara yollarını korumaya çalıştığını, ancak tahıl ithalatıyla ilgili "siyasi tiyatronun" sadece Moskova'ya yardımcı olduğunu söyleyerek başta Polonya olmak üzere komşularının tepkisini çekmişti. 

15 Ekim'de seçimlere gidecek Polonya'da hükümet tahıl yasağını uzatarak fiyatların düşmesini engelleyip çiftçilerin oylarını kaybetmemeyi hedefliyor. Milliyetçi konuşmalarına ağırlık verdiği görülen Başbakan Morawiecki bir seçim mitinginde "Başkan Zelenskiy'e BM'de yaptığı konuşmada olduğu gibi bir daha asla Polonyalılara hakaret etmemesini söylemek istiyorum" dedi.

"Varşova Kiev'e boyun eğiyor"

Morawiecki'nin iktidardaki milliyetçi Hukuk ve Adalet (PiS) partisi, hükümetin Ukrayna'ya karşı boyun eğen tavrı nedeniyle aşırı sağcıların eleştirilerine maruz kalıyor.

Rusya'da Savunma Bakanı Şoygu neden görevden alındı? Rusya'da Savunma Bakanı Şoygu neden görevden alındı?

Analistler bu durumun, en büyük parti olarak kalmaya devam edecek gibi görünen ancak çoğunluğu elde edemeyecek olan PiS'i, sıkı bir mücadeleye sahne olan seçim kampanyasında Kiev'e karşı daha çatışmacı bir yaklaşım benimsemeye zorladığını söylüyor.

Slovakya, Polonya ve Macaristan, Avrupa Birliği'nin bu ülkelere ve diğer AB üyeleri Bulgaristan ve Romanya'ya yönelik ithalat yasağını genişletmeme kararı almasının ardından Ukrayna'dan tahıl ithalatına ulusal kısıtlamalar getirdi.

Söz konusu ülkeler, esas olarak batıya ve limanlara transit olarak gönderilen ucuz Ukrayna tarım ürünlerinin yerel olarak satıldığını ve kendi çiftçilerine zarar verdiğini savunuyor.

Mayıs ayında yasağı uygulamaya koyan AB, Ukrayna'nın kontrolleri sıkılaştırma sözü vermesinin ardından geçen cuma yasağın süresinin dolmasına izin verdi.