Soykırım konusunda dünyanın önde gelen uzmanlarından Willian Schabas, Pazartesi günü, işgalci İsrail'in Gazze'deki eylemlerini soykırım olarak nitelendirmeyi reddeden İngiltere Başbakanı Keir Starmer ve Dışişleri Bakanı David Lammy'yi kınadı .

Schabas, "Bu insanlar ikiyüzlü. Çatal dille konuşuyorlar. Soykırım Sözleşmesini tutarlı bir şekilde yorumlamıyor veya uygulamıyorlar" dedi.

Uluslararası Soykırım Araştırmacıları Derneği Başkanı ve soykırım ve diğer uluslararası hukuk konuları üzerine 20'den fazla kitabın yazarı olan Schabas, "İngiliz parlamenterlerin açıklamaları, dostlarından mı yoksa düşmanlarından mı bahsettiklerine göre değişiyor" dedi.

Geçtiğimiz hafta Starmer'dan soykırım tanımını paylaşması ve Gazze'deki insanların hayatlarını kurtarmak için ne gibi adımlar attığını açıklaması istendi.

Buna karşılık, "soykırımın tanımını gayet iyi bildiğini" ve bu nedenle "hiçbir zaman soykırım olarak tanımlamadığını veya buna atıfta bulunmadığını" söyledi. 

"Soykırımın küstahça inkarı"

ICJ'nin Ocak ayında verdiği ara kararda , İsrail'in Ekim 2023'te başlayan Gazze'ye yönelik askeri harekâtı sırasında 1948 Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal etmiş olmasının muhtemel olduğu belirtilmişti.

Albanese, bu yıl BM İnsan Hakları Konseyi'ne Gazze hakkında iki rapor sundu.  Mart ayında sunduğu "Bir Soykırımın Anatomisi" adlı raporu şu sonuca vardı: "[Gazze'deki] soykırım eylemleri, üst düzey askeri ve hükümet yetkilileri tarafından yapılan soykırım niyetine dair açıklamaların ardından onaylandı ve yürürlüğe girdi."

Ekim ayında yayımlanan bir diğer raporda ise Gazze'deki soykırım eylemlerinin onlarca yıldır devam eden yerleşimci sömürgeciliği bağlamında anlaşılması gerektiği ve İsrail'in bu tür eylemleri planlayıp engelleyemediği konusunda hesap vermesi gerektiği ifade edilmişti. 

Pazartesi günü, eski İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn'in de aralarında bulunduğu beş bağımsız milletvekilinden oluşan bir ittifak, Başbakan'a, 43.000'den fazla Filistinlinin öldürüldüğü Gazze'deki durum hakkında görüşünü açıklamadan önce herhangi bir hukuki tavsiye alıp almadığını sormak için bir mektup yazdı.

Hükümetin "soykırımı küstahça inkar etmesinin Filistinlilerin çektiği acıları büyük ölçüde önemsizleştirdiğini ve uluslararası hukuka saygısızlık gösterdiğini" yazdılar.

İttifak ayrıca başsavcıya Starmer'a bu davadaki soykırım tanımıyla ilgili herhangi bir hukuki tavsiyede bulunup bulunmadığını soran bir mektup gönderdi.

Uluslararası Adalet Divanı'nın bu yıl Gazze'de soykırım olasılığını kabul eden üç ara kararına ve 14 Kasım tarihli BM komitesi raporuna atıfta bulunuldu. Bu raporda İsrail'in politikalarının "soykırımın özellikleriyle tutarlı olduğu" sonucuna varıldı.

Kaynak: Middle East eye

Arnavutluk Başbakanı Rama: Bektaşi devleti kuracağız Arnavutluk Başbakanı Rama: Bektaşi devleti kuracağız