Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, St Petersburg'da iki gün sürecek zirvede ülkesinin Afrika açılımlarını duyurdu
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya - Afrika zirvesinde ülkesinin küresel bir gıda krizinin önüne geçilmesi için elinden gelen bütün çabayı gösterdiğini belirtti. Putin, altı Afrika ülkesine ücretsiz tahıl sevkiyatı yapma taahhüdünü açıkladı.
Rusya'nın St Petersburg kentinde düzenlenen iki gün sürecek zirvenin açılışında konuşan Putin "Ülkemiz, özellikle insani yardım dağıtımlarıyla ihtiyaç sahibi devletleri ve bölgeleri desteklemeye devam edecek. Kaynakların dağıtımında daha adil bir sistemin inşasına aktif olarak katılmaya çalışıyoruz. Küresel bir gıda krizini önlemek için azami çaba sarf ediyoruz" dedi.
6 Afrika ülkesi hangileri?
Burkina Faso, Zimbabve, Mali, Somali, Eritre ve Orta Afrika Cumhuriyeti'ne önümüzdeki üç-dört ay içinde 50 bin ton kadar tahıl yardımı yapma niyetinde olduklarını belirten Putin "Ülkemizin hem ticari bazda hem de en muhtaç Afrika ülkelerine hibe yardımı olarak Ukrayna tahılını ikame edebileceğini daha önce de söylemiştim." diye konuştu.
Putin, ülkesinin bu yıl rekor düzeyde hasat beklediğinin de altını çizdi.
Rus paralı asker grubu Wagner'ın aktif olduğu Mali, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Eritre, BM Genel Kurulu'nda Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini eleştiren kararlara diğer Afrika ülkelerine göre en fazla ret oyu kullanan ülkelerden.
Burkina Faso bazı gözlemcilerce Wagner'in yeni hedefi olarak görülürken, Zimbabve uzun zamandır Amerika Birleşik Devletleri'nin ağır yaptırımlarıyla karşı karşıya.
Somali ise ABD'nin müttefiki olmasına rağmen, Ukrayna'nın işgali dolayısıyla yaşanan tahıl arzıyla ilgili kısıtlamalardan en fazla etkilenen ülkelerin başında geliyor.
Rusya, Birleşmiş Milletler ve Türkiye'nin aracılığında varılan "tahıl koridoru anlaşmasını" 10 gün önce sonlandırmıştı. Bu girişimin küresel tahıl fiyatlarını yükselterek küresel gıda krizini tetiklemesinden endişe ediliyor.
Putin'in Afrika açılımları
54 ülke ile BM Genel Kurulu'nun en büyük oy bloğu olan Afrika, aynı zamanda Rusya'nın Ukrayna'yı işgali konusunda da en fazla bölünmüş blok durumunda.
Bu durumdan faydalanmak isteyen Rusya uluslararası toplumda giderek daha güven kazanan 1,3 milyar nüfuslu kıta ile bağlarını güçlendirme arayışında.
Putin, bu kapsamda Afrika ile ilişkileri derinleştirmek için yeni bazı planları açıkladı.
Buna göre, Rus üniversitelerine Afrikalı öğrencilerin kayıtlarının artırılması, "Rusya ve Afrika'da, dünyada meydana gelen olaylarla ilgili objektif, tarafsız bilgilerin Rus ve Afrikalı izleyicilere yayınlanacağı ortak bir bilgi alanı" oluşturulması ve birçok Afrika ülkesinde Rus devlet haber medya bürolarının açılması önerisi de dahil olmak üzere birçok adım planlanıyor.
Öte yandan, Rusya'nın kıta ile ilişkilerini pekiştirme amacı taşıyan Rusya- Afrika zirvesine bu yıl devlet başkanı düzeyinde katılımın düşük olması dikkat çekti. 2019 yılında yapılan zirveye 43 devlet başkanı katılırken, bu yılki zirveye yalnızca 17 devlet başkanı geldi, 32 ülke ise diğer üst düzey yetkililer ve büyükelçiler tarafından temsil edildi.
Euronews