Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın üç gün sürecek Çin ziyareti başladı. Abbas'ın ziyareti Pekin yönetiminin Filistin'e yönelik saldırılar nedeniyle İsrail'e eleştiri oklarını yönettiği bir dönemde gerçekleşiyor. Filistin resmi haber ajansı WAFA, Abbas'ın Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile "Filistin sahasındaki son gelişmeler ile bölgesel ve uluslararası sorunlar konusunda görüş alışverişinde bulunacağını" bildirdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin ise Filistin liderinin "Çin halkının eski ve iyi bir dostu" olduğunu ifade ederek, Çin'in Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ve Filistin Devleti'ni ilk tanıyan ülkelerden biri olduğunu hatırlattı.

SORUNLARIN MERKEZİ

Vang, "Filistin sorunu, Ortadoğu sorununun merkezinde ve bölgenin barış ve istikrarı kadar küresel eşitlik ve adaletin sağlanması açısından da önemli. Çin, Filistin halkının haklı davasını ve meşru haklarını yeniden kazanma mücadelesini destekliyor" dedi.

Vang, iki devletli çözüm temelinde siyasi bir uzlaşma yolunda kararlılıkla ilerlenmesi ve barış için uluslararası çabaların artırılması gerektiğini vurguladı.

ÇİN'İN GİRİŞİMLERİ

ABD'nin son dönemde ilgisini, Hint-Pasifik bölgesine ve Ukrayna krizi nedeniyle Avrupa'ya çevirdiği bir dönemde Çin'in Ortadoğu'daki arabuluculuk girişimlerine hız verdiği gözleniyor. Pekin yönetimi, kısa süre önce, geleneksel müttefiki İran ile son yıllarda ekonomik ilişkilerini giderek geliştirdiği Suudi Arabistan arasında kritik arabuluculuk rolüne soyunmuştu. Tahran ve Riyad, Çin'in arabuluculuğunda Pekin'de yürüttükleri görüşmelerin ardından 10 Mart'ta diplomatik ilişkilerini yeniden başlatma kararı almıştı.

Pekin, Suriye'nin Arap Birliğine dönüşünde de rol oynamıştı. Pekin, Suriye'nin Arap Birliği'ne dönüşü için Suriye ve Arap devletleri arasında mekik dokumuştu.

ADİL BARIŞ ÇAĞRISI

Çin Devlet Başkanı Cinping, Aralık 2022'de Suudi Arabistan'a yaptığı ziyarette ilk kez düzenlenen Çin-Arap Zirvesi'nde Filistin Lideri Abbas ile görüşmüş, "Filistin sorununa erken, adil ve kalıcı bir çözüm bulunmasına yönelik çabalara destek" sözü vermişti.

Rusya'da Savunma Bakanı Şoygu neden görevden alındı? Rusya'da Savunma Bakanı Şoygu neden görevden alındı?

Şi ile Abbas'ın görüşmesinin ardından Çin Dışişleri Bakanı Çin Gang, İsrailli ve Filistinli mevkidaşları ile yaptığı görüşmelerde, "barış müzakerelerine dönülmesi" çağrısı yaparak "kolaylık sağlamaya" hazır olduklarımı belirtmişti.

İŞGALE SON VER

İsrail'in işgal altındaki topraklardaki yasa dışı yerleşimleri genişletmeye son vermesi gerektiğini söyleyen Çin, Filistin Kurtuluş Örgütü'ne (FKÖ) verdiği destekle biliniyor ve 1988'de Filistin Devleti'ni tanıyarak Arap Birliği dışından bunu yapan ilk ülke olmuştu.

Şi'nin iktidarda olduğu son 10 yılda Pekin yönetimi, daha önce de İsrail-Filistin anlaşmazlığının çözümü için aktif rol oynama girişimlerinde bulundu.

WASHINGTON İZLEMEDE

Çin'i "en önemli tehdit" olarak niteleyen ABD, Pekin'in Ortadoğu coğrafyasında etkisini artırma arayışından rahatsız. ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, geçen hafta Riyad'a yaptığı ziyarette, Suudi Arabistan'dan ABD ile Çin arasında tercih yapmasını beklemediklerini dile getirse de bu ilişkilerden memnun değil.