Sivil toplum kuruluşlarının çağrısıyla Madrid'deki Sol Meydanı'na Filistin bayraklarıyla ve atkılarıyla gelen kalabalık bir grup, İsrail'in son 11 ayda Filistin'de 40 binden fazla kişiyi öldürmesini protesto etti.

Olmayan anayasa taslağının tartışması Olmayan anayasa taslağının tartışması

Eylem kapsamında meydanda sirenler çalarken, yere yatan ve gözlerini kapatan İspanyollar, İsrail'in öldürdüğü Filistinlileri andı.

Uluslararası topluma, "Daha fazla sessiz kalıp, Filistinlilere yapılan soykırıma gözlerinizi kapatamazsınız, artık harekete geçin" mesajı veren İspanyollar, "Özgür Filistin" sloganları attı.

Madrid Eylem Filistin

Gösteriye katılan İspanyol vatandaşlarından AA muhabirine konuşan Gonzalo Avila Cruz, "Her gün Filistin'de olanlarla ilgili internette arama yapıp bilgi almaya çalışıyorum. Hiçbir insan kulu, Filistin'de olanlara karşı duyarsız kalamaz. Gördüklerim karşısında ben ilk günden beri acı çekiyorum. Tüm dünyanın gözleri önünde bir soykırıma izin verilmesi inanılmaz bir şey. 11 binden fazlası çocuk 45 bin kişi öldürüldü halen soykırım mı değil mi tartışması yapılıyor. Avrupa'nın parmağını bile kımıldatmaması bana itici geliyor." dedi.

Angelica Valiero da "Sonuçları çok ciddi olan ve tüm dünyayı etkileyen bir olay. Bir ülkenin bir halkı ortadan kaldırmaya çalışmasına izin verilmesi vahşetten başka bir şey değildir. Hepimiz böyle hissediyoruz. İspanya'da ya da diğer ülkelerde sol veya sağ fark etmiyor. Tüm hükümetlerin Filistin'i siyasi olarak kullanması da kabul edilemez. Netanyahu bir katil. Netanyahu halk tarafından taşlanmalı." ifadelerini kullandı.

"Filistin dost bir halk ve soykırıma uğraması bana çok büyük acı veriyor." diyen Maria Hernandez de "Uluslararası toplum, sadece kendi çıkarını düşünmemeli, Filistin davasına destek vermeli." şeklinde konuştu.

Filistin, İspanya'daki "Filistin" toplantısında kabul edilen bildiriden memnun

Filistin yönetimi, İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenen ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ile Arap Birliği ülkelerinin yanı sıra İspanya, Slovenya, Norveç, İrlanda ve Avrupa Birliği'nin de katıldığı toplantı sonrasında yayımlanan bildiriyi memnuniyetle karşıladı. Bildiride, Filistin'in tanınması ve iki devletli çözüm için uluslararası desteğin artırılması çağrısında bulunuldu. Toplantıda, işgalin sona erdirilmesi ve bağımsız bir Filistin devletinin kurulması için gereken adımların atılması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, Madrid'de toplanan yetkililerin cesur tutumu, Filistin halkına yönelik saldırıların son bulması gerektiği konusunda uluslararası bir mutabakatın olduğunu gösterdi. Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da yapılan İİT-Arap Birliği Olağanüstü Ortak Zirvesi'nde ise Türkiye'nin de aralarında bulunduğu sekiz ülke ve iki örgütün genel sekreterleri, Gazze'deki savaşı durdurma ve kalıcı barış sağlama adına uluslararası girişimlerde bulunmakla görevlendirildi.