İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, son görüşme öncesi Ruanda'ya ilk uçuşların 10-12 hafta içinde başlayacağını duyurmuştu.
Hükümet, Fransa üzerinden Manş Denizi'ni geçerek İngiltere'ye ulaşan botların sayısını bu yolla azaltmayı amaçlıyor.
Plan ilk kez dile getirildiği günden bu yana hararetli tartışmalara neden oldu.
Kral 3. Charles'ın imzasından sonra plan yasalaşacak.
Kasım ayında İngiltere Yüksek Mahkemesi planın yasalara aykırı olduğuna hükmetmişti. Bu kararda özetle mevcut İngiltere yasalarına göre Ruanda'nın güvenli bir ülke olarak değerlendirilemeyeceği sonucu açıklanıyordu.
Hükümet bunun üzerine planı sürdürebilmek için 'Ruanda'nın Güvenliği' başlıklı yasa tasarısı hazırladı ve Salı sabah saatlerine kadar Parlamento bu yeni tasarıyı görüştü.
Tasarı daha önce Avam Kamarası ve Lordlar Kamarası arasında defalarca gidip gelmişti.
Tasarının Parlamento'dan geçmesi sonrası Fransa'nın kıyı kenti Calais'den yayın yapan BBC ekibi, İngiltere'ye geçmek için bota binen göçmenleri görüntüledi.
Fransız polisi, bu sabah saatlerinde yaşanan bir olayda içinde 100'den fazla göçmenin bulunduğu bir botun devrildiğini ve en az beş kişinin öldüğünü duyurdu.
Ruanda sığınma planı nedir?
Hükümetin planı kapsamında İngiltere'ye yasa dışı yollarla giren bazı sığınmacılar Ruanda'ya gönderilebilir ve sığınma başvuruları orada değerlendirilebilir.
Başvurusu başarılı olanlara mülteci statüsü verildikten sonra Ruanda'da kalmalarına izin verilebilecek.
Başvurusu başarılı olmayanlar, Ruanda'ya başka bir sebeple yerleşmeyi talep edebilir veya "güvenli bir diğer üçüncü ülkeye" sığınma başvurusunda bulunabilir.
Tasarıya göre hiçbir sığınmacı İngiltere'ye geri dönmek için başvuruda bulunamıyor.
Hükümet böylece insanları botlarla Manş Denizi'ni geçerek İngiltere'ye gelmekten caydıracağını savunuyor.
Ruanda'ya kaç sığınmacı gönderilebilir?
Teknik olarak 1 Ocak 2022'den sonra İngiltere'ye yasa dışı yollarla giren herkes, sayı sınırlaması olmaksızın Ruanda'ya gönderilebilecekti.
İlk uçuşun Haziran 2022'de yapılması planlanıyordu, ancak yasal itirazların ardından iptal edildi.
Henüz hiçbir sığınmacı Ruanda'ya gönderilmedi.
Başbakan Rishi Sunak, 22 Nisan'da düzenlediği basın toplantısında "sığınmacıları Ruanda'ya taşıyacak ilk uçuşun 10-12 hafta içinde kalkacağını" söyledi.
Bu Haziran sonu Temmuz başında ilk uçakların kalkabileceği anlamına geliyor. Sunak daha önce uçuşların 2024 baharında başlayacağını söylemişti.
Uçaklarda kaç kişinin bulunacağına dair ayrıntı vermekten kaçınsa da Sunak "yaz mevsimi boyunca ve sonrasında ayda birden fazla uçuş" olacağını belirtti.
Başbakan ayrıca hükümetin "bir havalimanını beklemeye aldığını" ve ticari uçakların kullanımı için rezervasyon yaptığını paylaştı.
Sunak, ülkedeki geri gönderme tesis sayısının 2 bin 200'e çıkarıldığını, sürecin hızlı ilerleyebilmesi için 200 eğitimli görevli, 25 mahkeme salonu ve her türlü davaya bakabilecek 150 hakimin hazır olduğunu da ekledi.
Başbakan ayrıca "yasa dışı göçmenlere Ruanda'ya kadar eşlik etmeye hazır 500 yüksek eğitimli kişi" olduğunu ve 300 kişinin daha eğitileceğini belirtti.