Bangladeş son 50 yılın en büyük sel felaketiyle karşı karşıya kaldı. Adeta can pazarının yaşandığı bölgede yaklaşık 4 buçuk milyon insanın hayatı Hindistan'ın sorumsuz davranışı yüzünden olumsuz etkilendi.

Feni şehri tamamen sular altında kalırken, yaşanılan bu afetin doğal değil Hindistan tarafından yapay bir şekilde gerçekleştirildiği ifade edildi.

Hindistan yetkilileri, Tripura'daki Dumbur Rezervuarı'nın kapılarını otuz yıldır ilk kez açarak, zaten yağmurla ıslanmış bir bölgeyi sular altında bıraktı.

Hindistan'ın Bangladeş topraklarına akan 54 nehir üzerine kurduğu 30 baraj tek taraflı kontrol edilebilir bir şekilde inşa edilmiş durumda. Bu barajların bilgi verilmeden açılması milyonlarca insanın hayatını tehlikeye attı. İki ülke arasında yapılan anlaşmalara göre, Hindistan'ın barajların kapılarını açmadan önce Bangladeş yönetimine haber vermesi gerekiyor.

Bangladeş Sular Altında

Ne yazık ki Dumbur Rezervuarı, Hindistan'ın Bangladeş'e akan nehirler üzerine inşa ettiği birçok barajdan sadece biri. İki ülke arasında paylaşılan 54 sınır ötesi nehirden Hindistan en az 30'una baraj inşa etti ve Farakka Barajı, kuzey Bangladeş'teki felaket etkisiyle en kötü şöhrete sahip olanı.

Hizbullah lideri Nasrallah: Aceleyle hareket etmeyeceğiz! Hizbullah lideri Nasrallah: Aceleyle hareket etmeyeceğiz!

Bangladeş Sular Altında2

Bu pervasız davranış milyonlarca hayatı mahvetti ve çevreye zarar verdi. Örneğin, Bangladeş'in 20 milyon küçük çiftçisinin yüzde 80'inden fazlası pirinç yetiştirmek için bu sınır ötesi nehirlerden akan suya bağımlı.

Bangladeş Sular Altında45

Öte yandan afetin devam ettiği bölgede şimdiye kadar onlarca kişinin öldüğü 5 milyona yakın insanın ise selden etkilendiği bildirildi.

Ülkedeki nehirler son 50 yılın en yüksek su seviyesine ulaştı.