Güney Kıbrıs Savunma Bakanı Vasilis Palmas ile ABD’nin Uluslararası Güvenlik konularından sorumlu Bakan Yardımcısı Celeste Wallander’in Savunma Bakanlığı’nda düzenlenen bir törende Güney Kıbrıs-ABD Savunma İş birliği Yol Haritasını imzaladıkları haber verildi.
Politis Gazetesi, törende Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) Komutanı, Korgeneral Yorgos Cicikostas ile ABD’nin Kıbrıs’taki Büyükelçisi Julie Fisher’in de hazır bulunduğunu yazdı. Palmas ise yaptığı açıklamada, iki ülkenin Savunma Bakanlıkları arasında “ikili savunma iş birliği yol haritası” imzalanmasının ilişkilerinin daha da geliştirilmesi ve derinleştirilmesine ilişkin taahhütlerinin güçlü bir göstergesi olduğunu söyledi.
“Karşılıklı yarar sağlayan güvenlik hedefleri”
ABD’nin Uluslararası Güvenlik konularından sorumlu Bakan Yardımcısı Celeste Wallander ise yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki ikili savunma ilişkisinde önemli bir dönüm noktasından söz ederken, ikili savunma iş birliğiyle ilgili yol haritasının karşılıklı yarar sağlayan güvenlik hedeflerini desteklediğini, aynı zamanda özellikle son iki yıldır ikili ilişkilerin “mükemmel gelişimini” teyit ettiğini ifade etti.
Wallander açıklamasında ayrıca, “Rum Yönetimi’nin ABD’nin Avrupa ve Doğu Akdeniz’deki güçlü bir ortağı olduğunu, Avrupa, Kuzey Afrika ve Orta Doğu’nun bağlantı noktasında merkezi bir rol oynadığını” da vurguladı.
Wallander, kısa süre önce meydana gelen bölgesel kargaşada Güney Kıbrıs’ın Batı ile uyumu ve ortak değerlerinin kritik öneme sahip olduğunu, aynı zamanda Güney Kıbrıs’ın batıya uyum sağladığını savundu.
Gazeteye göre, Palmas yol haritasının imzalanmasının ardından yaptığı konuşmada, “çok çeşitli konularda ilgi çekici, anlamlı ve yapıcı bir görüşme yapıldığını” dile getirdi. Palmas, Wallander’a hitaben yaptığı konuşmada, Wallender’in Güney Kıbrıs’ta bulunmasının savunma ve güvenlik konularında iki ülke arasındaki dostluğun aynı zamanda gelişen ve hızla gelişme gösteren iş birliğinin kanıtı olduğunu savundu.
“ABD’de askerî eğitim”
Konuşmasında, son yıllarda Güney Kıbrıs ile ABD arasındaki işbirliğinin bazı önemli boyutlarına da atıfta bulunan Palmas, buna örnek olarak Uluslararası Askeri Eğitim Programı (International Military Education & Training- IMET) ile Güney Kıbrıs Silahlı Kuvvetleri mensuplarına ABD’de eğitim almaları konusunda sağlanan imkanı, Satın Alma ve Çapraz Hizmet Anlaşmasını (Acquisition and Cross- Servicing Agreement- ACSA) aynı zamanda Güney Kıbrıs’ın New Jersey eyaletiyle kurumsal bir işbirliği programına (State Partnership Programme- SPP) katılmasını gösterdi.
“Rum Yönetimine yönelik ABD silah ambargosunun 2022 yılında kaldırılması kararının ve bunun 2023 yılında uzatılmasının önemli olduğunu” da dile getiren Palmas, bu iki kararın da önemli gelişmeler olduğunu belirtti.
“Türk işgal güçlerinin ara bölgedeki kışkırtıcı faaliyetleri”
Yaptıkları görüşmede Wallander’i Kıbrıs’taki güvenlik durumu, ileri sürülen “Türk işgal güçlerinin ara bölgedeki kışkırtıcı faaliyetleri”, aynı zamanda Kıbrıs sorunundaki son gelişmeler hakkında bilgilendirdiğini de dile getiren Palmas “Türkiye’nin uzlaşmazlığı yüzünden Rum tarafının karşı karşıya bulunduğu zorluklara” da atıfta bulundu.
Palmas konuşmasında Türkiye’nin müzakerelerin temelini BM çerçeveleri, AB ilkeleri ve bugüne kadar üzerinde mutabakata varılanlar dışında değiştirmek istediği iddiasında da bulundu.
Haber Alithia’da “Kıbrıs-ABD Savunma İş birliği… İki Ülke Dün Yol Haritası İmzaladı”, Haravgi’de ise “Celeste Wallander: Kıbrıs Batı’ya Uyum Sağlıyor” başlıklarıyla yer aldı.
“Yanı başımızda oluyor, dikkatlerden kaçmasın!”
Gazeteci Yunus Paksoy da konuyla ilgili olarak, “Yanı başımızda oluyor, dikkatlerden kaçmasın!” notuyla sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:
ABD Savunma Bakanlığı ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, askeri iş birliği anlaşması imzaladı.
Pentagon’un açıklamasından önemli kısımlar:
•Avrupa ve Doğu Akdeniz'in genel istikrarı ve güvenliği, ABD ve Kıbrıs Cumhuriyeti için hayati öneme sahiptir.
•Yol haritamız, başlıca güvenlik endişelerini, kötü niyetli etkilerle mücadeleyi ve askeri kuvvetler arasında birlikte çalışabilirliği ele almak ve daha iyi anlamak için bir çerçeve oluşturmaktadır.
•Nihayetinde, bu yol haritası kapsamındaki tüm çabalar, bölgedeki istikrar, güvenlik ve refahın teşvik edilmesine yöneliktir.
•Güçlendirilmiş savunma iş birliği, her iki ülkenin de Doğu Akdeniz'de karşılıklı fayda sağlayan politika hedeflerini daha iyi desteklemek için hazırlıklı olmasına olanak tanıyan memnuniyet verici bir fırsat sunmaktadır.