Bangladeş Cumhurbaşkanı Muhammed Şahabuddin'in eski Başbakan Şeyh Hasina Vecid'in istifa ettiğine dair elinde bir kanıt bulunmadığını söylemesinin ardından çok sayıda protestocu, Cumhurbaşkanı'nın istifası talebiyle sokaklara döküldü.

Dhaka Tribune gazetesinin haberine göre, Şahabuddin'in, yaptığı bir röportaj sırasında Hasina'nın istifa ettiğine dair bir mektup veya benzeri herhangi bir kanıt olmadığını söylemesinin ardından ülkede tartışmalar alevlendi.

Çok sayıda protestocu, Cumhurbaşkanlığı binasının çevresinde toplanarak Şahabuddin'in istifası talebiyle gösteri düzenledi.

Sosyal medyada da Cumhurbaşkanı'nın istifası talebiyle binlerce paylaşım yapıldı.

Mevcut hükümeti eleştirenler de Hasina'nın kayıp istifa mektubu üzerinden hükümetin meşruiyetini sorgulamaya başladı.

Hindistan'da sürgündeki Bangladeşli yazar Taslima Nasreen, X'ten yaptığı açıklamada, "Hasina başbakanlık görevinden istifa etmedi ve hala hayatta. Bu nedenle Yunus hükümeti yasa dışıdır." ifadelerini kullandı.

Nasreen, Bangladeş'te herkesin yalan söylediğini iddia ederek, "Ordu Komutanı General Waker-Uz-Zaman, Hasina'nın istifa ettiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Şahabuddin, Hasina'nın istifa ettiğini söyledi. Yunus, Hasina'nın istifa ettiğini söyledi. Ama kimse istifa mektubunu görmedi." ifadelerine yer verdi.

Ne olmuştu?

Bangladeş'te 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'nda görev alan kişilerin çocuklarına kamuda kontenjan ayrılması kararının ardından Temmuz ortasında öğrencilerin başını çektiği protestolar başlamıştı. Yüksek Mahkeme'nin Temmuz sonunda kontenjan kotası oranlarını düşürmesiyle protestolara son verildiği duyurulmuştu.

Gösterilerdeki hadiselerden sorumlu tutulan Cemaat-i İslami Partisi ve öğrenci kanadının yasaklanmasının ardından protestocular, bu kez de gösterilerde ölenler için "adalet" çağrısıyla sokaklara dökülmüştü.

Bangladeş'teki gösteriler sırasında yüzlerce kişi ölmş, binlerce kişi gözaltına alınmıştı.

Hadiseler artarak devam ederken Başbakan Şeyh Hasina, resmi konutundan ayrılarak askeri helikopterle Hindistan'a gitmiş, bu sırada göstericiler Başbakan'ın resmi konutunu basmıştı.

"Nobel ödüllü" Muhammed Yunus, 8 Ağustos'ta geçici hükümet başkanı olarak yemin edip göreve başlamıştı.

Bangladeş Uluslararası Suçlar Mahkemesi (ICT), kitlesel öğrenci protestoları sırasında işlendiği iddia edilen insanlığa karşı suçlar sebebiyle 17 Ekim'de Hasina hakkında tutuklama kararı çıkarmıştı.

ABD, Filistin destekçisi öğrencilere terörist muamelesi yapıyor ABD, Filistin destekçisi öğrencilere terörist muamelesi yapıyor