Bağdat görüşmelerin bu askerlerin varlığının azaltılmasına yönelik bir takvim belirlenmesiyle sonuçlanmasını umuyor.

Irak Başbakanı Muhammed Şia El Sudani'nin ofisi, hükümet başkanının hem Irak silahlı kuvvetlerinin hem de Washington tarafından IŞİD'le mücadele için kurulan uluslararası koalisyonun üst düzey yetkilileriyle birlikte çekilmiş bir fotoğrafını yayınladı.

Ofisten yapılan açıklamada El Sudani'nin "Irak'taki uluslararası koalisyonun misyonunu sona erdirmek üzere Irak ve ABD arasındaki ikili diyaloğun ilk turunun başlangıcına ev sahipliği yaptığı" belirtildi.

El Sudani'nin dışişleri danışmanı Farhad Alaaldin AFP'ye yaptığı açıklamada "Görüşmeler ve kaydedilecek ilerleme bu müzakerelerin süresini belirleyecek" dedi.

"Irak, uluslararası koalisyonda yer alan diğer ülkelerle, Irak'ın ve bu ülkelerin çıkarlarına en iyi şekilde hizmet edecek ikili anlaşmalar için görüşmeler yapıyor."

Washington Perşembe günü yaptığı açıklamada Bağdat'la anlaşarak kurulan Yüksek Askeri Komisyon'un bir parçası olarak "askeri ve savunma uzmanlarından oluşan uzman çalışma gruplarının" kurulması konusunda Bağdat'la mutabakata vardıklarını duyurmuştu.

Washington, çalışma gruplarının "üç temel unsuru" inceleyeceğini söyledi: "IŞİD tehdidi, operasyonel ve çevresel gereksinimler ve Irak Güvenlik Güçleri'nin kapasite düzeyleri."

“Hamas Gazze’de Anadolu’nun ileri uç savunmasını yapmaktadır” “Hamas Gazze’de Anadolu’nun ileri uç savunmasını yapmaktadır”

Pentagon Basın Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, ABD'nin Irak'taki askeri ayak izinin "ilerleyen süreçte kesinlikle görüşmelerin bir parçası olacağını" kabul ederek Bağdat'ın bu güçlerin azaltılması yönündeki isteğinin masada olduğunu belirtti.

Irak Dışişleri Bakanlığı'na göre bu görüşmelerin amacı "belirli ve net bir zaman çizelgesi oluşturmak ve (koalisyonun) Irak topraklarındaki danışmanlarını kademeli olarak azaltmaya başlamak".

Aylardır planlanan görüşmeler, Irak'ta ve bölgede İsrail ile Hamas arasındaki savaşa bağlı olarak gerilimin arttığı, Amerikan ve diğer koalisyon güçlerine yönelik saldırıların arttığı bir döneme denk geliyor.

Ekim ayının ortasından bu yana koalisyon güçlerini hedef alan 150'den fazla saldırı gerçekleşti ve bunların çoğunu Gazze çatışmasında ABD'nin İsrail'e verdiği desteğe karşı çıkan İran bağlantılı gruplardan oluşan bir ittifak olan Irak'taki "İslami Direniş" grubu üstlendi.

Resmi olarak kabul edilen rakamlara göre Irak'ta yaklaşık 2.500, Suriye'de ise yaklaşık 900 ABD askeri konuşlu durumda.