Haftasonu yapılan ve bir düzineden fazla top ve uçağın yaklaşık bir saat boyunca ateş ettiği gösteri, ABD ve müttefiklerinin iki yılda bir gerçekleştirdiği iki haftalık büyük bir tatbikatın başlangıcıydı.
Talisman Sabre’nin genişliği ve karmaşıklığı, Washington’un Pekin’e karşı askeri güç gösterisinin yeni bir parçasına işaret ediyor. Wall Street Journal’da (WSJ) yer alan habere göre, ABD bunu yapabilmek için bölgedeki ittifak ağını güçlendirmeye ve ABD ordusunun dost ülkelerle sorunsuz bir şekilde çalışabilme yeteneğini geliştirmeye çalışıyor.
ABD’nin tatbikat direktörü Tümgeneral Jered Helwig tatbikatın neden büyüdüğü sorulduğunda, “Hazır olmak için daha büyük ölçekli operasyonların provasını yapmamız gerektiğinin farkına vardık,” dedi.
Talisman Sabre’a yaklaşık 30.000 asker katılacak ve askerler amfibi çıkarma, kara manevraları, hava muharebesi ve deniz operasyonlarını uygulayacak. Tatbikat aynı zamanda ABD’nin Pasifik’te asker ve teçhizatı hızla konuşlandırmak için gereken kabiliyetleri test edeceği lojistik konusuna da odaklanacak.
Yetkililer, tatbikatın ABD-Avustralya ortak çalışması olarak başladığını, ancak bu yılki eğitimin şimdiye kadarki en geniş coğrafi alanda ve 13 ülkenin ordularını kapsayacağını söylüyorlar.
Avustralya’da ilk kez füze sistemleri ateşleyen Japonya gibi müttefikler katılımlarını artırırken, Almanya da bir başka ilke imza atarak birliklerine eğitim için geniş ve yeni bir araziye erişim sağlıyor.
Almanya, Fransa ve Kanada ile tanıdık Asya ülkelerinin yanı sıra, Pasifik adalarından Papua Yeni Gine, Fiji ve Tonga’nın da aralarında bulunduğu bazı ülkelerin orduları da tatbikatta yerini aldı.
Aralarında Hindistan’ın da bulunduğu dört ülke ise gözlemci gönderiyor. Diğer gözlemciler Filipinler, Singapur ve Tayland.
ABD Donanma Bakanı Carlos Del Toro bir Avustralya donanma gemisinin güvertesinden yaptığı açıklamada, “Çin’in bu tatbikattan ve müttefiklerimizle ortaklarımızın birlikte yaptığı her şeyden alabileceği en önemli mesaj, birçok ulusumuz arasında var olan temel değerlere son derece bağlı olduğumuzdur. Ve ulusal güvenlik çıkarlarımızı savunmak için birlikte hareket etmeye hazırız,” dedi.
Öte yandan geçen ay China Daily’de yayınlanan bir başyazıda, Talisman Sabre tatbikatı da dahil olmak üzere ABD’nin bölgedeki son faaliyetlerinin Çin’i ‘hayali bir düşman’ olarak gösterdiği ve Washington ile Pekin arasındaki ilişkilerin bozulmasına neden olduğu belirtildi.
Avustralyalı askeri yetkililer, bir Çin casus gemisinin kıyı açıklarında faaliyet gösterdiğini ve önceki yıllarda olduğu gibi tatbikat hakkında bilgi toplamaya çalıştığını ileri sürdüler. Yetkililer, geminin varlığının tatbikatı etkilemeyeceğini ve eğitimin en hassas yönlerinin korunabileceğini söyledi.
ABD’nin uzun süredir müttefiki olan ve bu yılki tatbikata liderlik eden Avustralya, son yıllarda Washington’un bölgeye yönelik stratejisi açısından daha önemli hale geldi. ABD, Birleşik Krallık’ın da dahil olduğu üçlü AUKUS askeri anlaşması kapsamında Avustralya’ya nükleer güçle çalışan denizaltılar satmayı planlıyor. ABD ayrıca, kilit askeri tesislerin bulunduğu ve herhangi bir bölgesel çatışmada önemli bir sahneleme alanı olabilecek kuzey Avustralya’da daha fazla kuvvet rotasyonu yapacağını söylüyor.