Gazze Şeridi’nde ateşkes sağlanması ve esir takası için Katar’ın ve Mısır’ın ara buluculuğunda yürütülen dolaylı müzakerelerden yine bir sonuç çıkmadı.
Hamas, Doha’da gerçekleştirilen görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada, İsrail tarafının yeni şartlar ileri sürdüğünü bildirdi.
İslami Cihad Hareketi Genel Sekreter Yardımcısı Muhammed el-Hindi de Filistin direnişinin ateşkes sağlanabilmesi için gerekli esnekliği gösterdiğini, sadece “anlaşmayla birlikte saldırıların tamamen durması” ve “işgal güçlerinin Gazze Şeridi’nden çekilmesi” koşulunda ısrarcı olduğunu söyledi.
Gazze Şeridi’nde ateşkes sağlanmasının önündeki engellerden biri de İsrail’in Hamas yönetimini devirmek istemesi.
Diğer bir ifadeyle İsrail savaştan sonra Gazze Şeridi’nin yine Hamas tarafından yönetilmesine karşı.
Washington da bu konuda Netanyahu hükûmetini destekliyor.
Hamas ve İslami Cihad en iyi çözümün ulusal uzlaşı hükûmeti olduğunu söylese de Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas bu seçeneği kabul etmedi.
Bunun üzerine Mısır, savaştan sonra Gazze Şeridi’ni yönetmek üzere bağımsız isimlerden oluşacak bir “toplumsal destek komitesi” oluşturulmasını önerdi.
Öneriye göre, Abbas’ın yayınlayacağı bir kararnameyle oluşturulacak komite Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa’ya bağlı olacak ve Gazze Şeridi’ni Ramallah’taki hükûmetle koordineli olarak yönetecek.
Komite, bir başkan ve bir başkan yardımcısı ile 10 ila 15 arası üyeden oluşacak.
Kahire’de yapılan görüşmelerin nihayetinde Hamas bu öneriyi kabul etti.
Filistinli diğer gruplarla yapılan istişareler sonucu bir aday listesi oluşturuldu ve önerinin sahibi Mısır’a teslim edildi.
Listede komite başkanlığı için altı adayın ve üyelikler için de 31 adayın isimlerinin yer aldığı belirtiliyor.
Komitenin kurulması için şimdi Abbas’ın o isimler arasından başkanı, yardımcısını ve üyeleri ataması gerekiyor.
Gazze Şeridi’nin acilen ateşkese ihtiyacı varken ve aday listesi çoktan belirlenmişken Abbas’tan henüz bir ses yok.
Fetih liderleri, savaş sonrası Gazze Şeridi’ni yönetmesi için bir komite kurmaya gerek olmadığını, böyle bir adımın bölünmüşlük hâlini kökleştireceğini, Gazze Şeridi’nin de Muhammed Mustafa başkanlığındaki mevcut Filistin hükûmeti tarafından yönetilmesi gerektiğini savunuyorlar.
Ramallah’tan gelen bilgiler Abbas’ın Mısır’ın önerisine sıcak bakmadığı ve 20 Ocak’a kadar beklemeyi tercih ettiği yönünde.
Kısacası Abbas, Hamas’ı Trump’ın önüne atmak istiyor ve bu yaklaşımı, siyasi rakibini -ABD ve İsrail’in eliyle de olsa- yok etmek isteyen Fetih tarafından destekleniyor.
Trump, geçenlerde yaptığı açıklamada, Hamas’ı tehdit ederek Gazze Şeridi’nde tutulan İsrailli rehineler 20 Ocak’ta göreve başlamasından önce serbest bırakılmazsa sorumlulara cehennemi yaşatacağını söylemişti.
Fetih’in bir hedefi de savaştan sonra Gazze Şeridi’nin yeniden imarında ve insani yardım dağıtımında tek söz sahibi olmak.
Hem hareketin Gazze Şeridi’ndeki varlığını güçlendirmek hem de kendilerine çıkar sağlamak istiyorlar.
Bir yanda her gün onlarca insan katliamlarda can verirken diğer yanda Abbas ve çetesi ucuz hesaplar peşinde koşuyor.
Filistinlilerin vatanlarını işgalden kurtarabilmeleri için öncelikle bu zihniyetin tahakkümüne son vermeleri gerekiyor.
İsmail Yaşa, Diriliş Postası